Natto K2

Natto K2

Natto K2

Natto og vitamin k2

Natto er ekstrakt fra den japanske matretten med samme navn. Dette er en tradisjonell japansk rett som er laget av gjærede soyabønner, ofte en spesiell type kalt natto-soyabønner.

Vitamin K

Vitamin K kommer i to former, K1 og K2. K1 (fyllokinon) er det som er mest kjent som vitamin K, og det vitaminet som hittil har vært mest kjent for sine egenskaper i å hjelpe blod å koagulere. K1 finnes i mørkegrønne grønnsaker som brokkoli, spinat og grønnkål, mens K2 vitamin (MK- menaquinone) finnes mest i fermenterte oster, eggeplomme, og noe i enkelte melkeprodukter, men lite i frukt og grønnsaker.

Mennesker lager ikke K2 vitamin fra grunnen, men kan omdanne for eksempel K1 til noen former av K2 vitamin. Dette utgjør imidlertid en alt for liten mengde K2 vitamin, slik at K2 vitamin må tilføres fra andre kilder.

Natto – fermenterte soyabønner

De viktigste produsentene av K2 vitamin er bakterier. Melkesyrebakterier som finnes normalt i tarmen lager noe, og inntak av fermentert mat vil også være et nyttig bidrag. Vi finner absolutt mest K2 vitamin i den japanske retten Natto, der bakterien Bacillus subtilis danner K2 vitamin under gjæringsprosessen (fermenteringen) av soyabønnene.

Vil du lese mer om Natto K2?